Település infó - Velence

A város körbeöleli a Velencei-tó északkeleti irányú végződését az északnyugati partszakaszttól kezdve a délkeleti partszakaszig. A délkeleti parszakasznál található a Velencefürdő nevű üdülőtelep, amivel pont szemben van az északnyugati fekvésű északi strand. A 7-es elsőrendű főút, az M7-es autópálya, és a Budapest-Székesfehérvár között futó vasúti fővonal átszeli a várost.

Autóbusz-összeköttetésben áll a Velencei-tó környéki településekkel, Székesfehérvárral, és Pusztaszabolccsal is.
Három hajóállomása (Velencefürdő, Velence, Óvelence) működik, amelyek Gárdony (és Agárd) felől érkező hajókat fogadnak.

Története

Velence a Buda és az Adriai-tenger között futó fő kereskedelmi út mellett feküdt, így már a római korban komoly településnek számított a Savaria és Aquincum között futó hadiúton. A középkorban valószínűleg székesfehérvári épületeken dolgozó olasz mesteremberek éltek itt. A település legrégebbi temploma az 1690 körül épült református templom. A 19. században a városban élt Molla Szádik, akinek a sírját a helyi temetőben találjuk. Az 1930-as években a község, Gárdonyhoz hasonlóan, üdülőfaluvá vált, komoly fejlődésnek indult. Az 1970-es években ismét fellendülő Velencén épült meg az ország első Ifjúsági és Kiránduló Központja. 2004-ben városi rangot kapott a település.

Nevezetességei

Hauszmann-Gschwind-kastély
Beck-kastély
Velence Resort & Spa

Gazdaság

A település bevétele egyrészt az idegenforgalomból, másrészt az idetelepülők nagy számának köszönhetően fellendülő építőiparból szerzi.